O PILATESU

Pilates je sistem vaj, zasnovan z namenom harmonične krepitve celotnega telesa, še posebej njegovega center moči, povečevanja gibčnosti ter izboljšanja telesne drže in splošnega počutja. Vaje se izvajajo tako na blazinah kot tudi na posebej zasnovanih napravah, s katerimi pa vplivamo na prav vsak del telesa. Koristijo lahko vsakomur – ne glede na stopnjo telesne aktivnosti. Pri izvajanju vaj se posebej posvetimo dihanju, pravilni izvedbi in učinkovitosti gibalnih vzorcev.

Kdo je Joseph Pilates?

Joseph Hubertus Pilates se je rodil v Mönchengladbachu v Nemčiji leta 1883. Da bi premagal svojo telesno šibkost, zaradi katere je bil nemalokrat tarča drugih otrok, se je sam izobrazil v anatomiji, delovanju in krepitvi mišic. Preizkusil se je v boksu, rokoborbi, jogi, gimnastiki, borilnih veščinah ter številnih drugih športih in ko je dopolnil 14 let, je bilo njegovo telo tako razvito in izklesano, da je poziral za anatomske atlase.

Josephova vizija zdravega človeka je bilo ravnovesje telesa, uma in duha. Na podlagi izkušenj je prišel do spoznanja, da so težave z zdravjem posledica sodobnega načina življenja, slabe drže in neučinkovitega dihanja. V ta namen je razvil edinstven nabor krepitvenih vaj za celotno telo, ki bi pomagale odpravljati mišična neravnovesja, izboljšale držo, koordinacijo, ravnotežje, moč in gibljivost, hkrati pa povečale dihalno kapaciteto in delovanje organov.

Metodo je poimenoval »kontrologija«, vendar se to ime nikoli ni prijelo, saj so ji vsi raje rekli kar »pilates«. Za izvajanje vaj je izumil različne naprave, ki temeljijo na uporu vzmeti. Navdih zanje je dobil med prvo svetovno vojno, ko je v enem od internacijskih taborišč v Angliji skrbel za poškodovance. Ker mnogi od njih niso smeli zapuščati bolniških postelj, je v skrbi za njihovo telesno in duševno zdravje iz posteljnih vzmeti in vrvi ustvaril telovadno orodje za rehabilitacijo, ki jih je pomagalo ohranjati vitalne in zdrave.

Po vojni je odpotoval v Ameriko in na poti spoznal mlado medicinsko sestro Claro, ki je postala njegova sopotnica v življenju in delu. Leta 1926 sta v New Yorku skupaj odprla prvi pilates studio.

V studiu je človek navadno lahko hkrati srečal znane boksarje, poslovneže, operne pevce, poškodovane vojne veterane in primabalerine.

Pilates je postal ključni del treningov in rehabilitacije številnih plesnih studiev in svetovno znanih plesnih koreografov, kot sta George Balanchine in Martha Graham. Kmalu so za pilates izvedele številne znane osebnosti iz sveta zabave in športa, ki so poskrbele za promocijo pilatesa v svetu. Joseph in Clara sta življenje posvetila razvijanju in izpopolnjevanju svoje metode, njuni učenci pa so poskrbeli, da dragocena zapuščina živi naprej.

NAČELA BALANCED BODY PILATES:

  • Dihanje: ko smo pozorni na naše dihanje, se tudi laže osredotočimo na trenutno početje; učinkovito dihanje tudi poveča pretok kisika v telesu in kapaciteto pljuč.
  • Koncentracija: ohranjanje koncentracije je ključno za pravilno izvedbo posameznih vaj – prav zato je število ponovitev omejeno.
  • Nadzor: nadzor posameznih gibov je nujno potreben, da ohranimo pravilen položaj telesa med izvajanjem posameznih vaj.
  • Osrediščenje: vsi gibi izhajajo iz stabilnega, močnega ter fleksibilnega centra.
  • Natančnost: umetnost pilatesa je najti ravnotežje med pravšnjo količino napora in optimalnim položajem telesa.
  • Uravnotežen razvoj mišic: cilj pravilnega položaja telesa med vadbo je uravnotežen razvoj vseh mišičnih skupin.
  • Povezanost: vse gibe izvajamo povezano in ritmično ter tako zmanjšamo obremenitev sklepov.
  • Gibanje celotnega telesa: cilj pilatesa je povezovanje vaj v celostno telesno izkušnjo.
  • Sprostitev: pilates nas uči, kako za vsako vajo porabiti samo nujno potrebno količino napora – ne več, ne manj; naučimo se tudi, kako sprostiti nezaželeno napetost med vadbo in v vsakdanjem življenju.